De trenchcoat is de ideale jas voor in je basisgarderobe

Een basiskledingstuk dat iedere vrouw kan dragen, onafhankelijk van haar levensstijl en figuur, is de trenchcoat. In dit kledingstuk kun je de kinderen naar school brengen, maar je kunt hem ook naar een zakelijke afspraak aan

De trenchcoat is de ideale jas voor in je basisgarderobe

Basiskledingstukken zijn de meer klassieke modellen die niet teveel aan trends onderhevig zijn. Je kunt ze gemakkelijk combineren. Koop ze altijd in de beste kwaliteit die jij je kunt veroorloven, dan gaat het kledingstuk minstens vijf jaar mee en de kosten per keer zullen uiteindelijk laag zijn.

Hoe komt de trenchcoat aan zijn naam?
In 1914 kreeg ontwerper Burberry (uitvinder van de stof gabardine) de opdracht een jas (coat) te ontwerpen als alternatief voor de dikke wollen overjassen die Britse officieren droegen in de Eerste Wereldoorlog. Een oorlog die zich vooral afspeelde in de loopgraven (trenches). De klassieke trenchcoat heeft nog steeds militaire stijlkenmerken, zoals de epauletten (om de opgevouwen pet onder te schuiven), de verstelbare banden op de mouwen en de ruime zakken. De schouderflappen dienden om de ranginsignes op te bevestigen. De klassieke trenchcoat is dubbelknoops en door die dubbele laag stof op de borst extra warm. Ook had de trenchcoat een uitneembare isolerende voering. Alleen officieren mochten de trenchcoat dragen, hij was niet verplicht en moest particulier aangeschaft worden. Na de oorlog namen veel veteranen hun trenchcoat mee naar huis, waardoor de jassen ook in het straatbeeld begonnen op te duiken en al snel gangbaar werden als regenjas voor zowel mannen als vrouwen.

Zo kies je een trenchcoat voor jouw bodytype:

  • De kleur– koop hem in een neutrale kleur die jou fantastisch staat.
  • De maat- koop hem iets groter, zodat je er zonodig ook een jasje of een vest/trui onder kunt dragen. Dan zul je er bijna het hele jaar door plezier van hebben.

Trenchcoat met schouderverbredende details 

  • De knopen – een dubbele rij knopen (double-breasted) verbreedt je bovenlichaam en is om die reden uitermate geschikt voor vrouwen met een lage balans, zoals het A-silhouet. Vrouwen met grote borsten kunnen een dubbelknoops jas beter vermijden en kiezen liever voor een exemplaar met een enkele rij knopen (single-breasted). Een dubbele rij knopen geeft namelijk horizontale lijnen en dat heeft niet alleen een verbredend, maar ook een verkortend effect. Ben je lang en slank of zelfs tenger, zoals het I-silhouet , dan is een dubbelknoops trenchcoat het ideale model voor jou. De kleur van de knopen speelt ook een rol, hoe opvallender hoe groter het effect van een horizontale lijn. Maar je kunt uiteraard opvallende knopen altijd vervangen door minder afstekende exemplaren.
  • De mouwinzet – een raglanmouw staat met name mooi bij de vrouw met brede en rechte schouders (V-silhouet).

Trenchcoat met raglanmouw

  • Open of dicht – een dubbelknoops jas (of blazer) hoor je voor het mooiste effect dicht te dragen. Want hoe groter de overslag (de knopen zitten ver uit elkaar) hoe meer stof erop je buik ‘bungelt’. Zitten de knopen dicht op elkaar, dan is de overslag ook smaller.
  • Het model van de trenchcoat zal jouw figuur op zijn voordeligst uit moeten laten komen. Heb je een duidelijke taille , zoals de A en de X, dan moet je hem in kunnen snoeren met een ceintuur. Voor de rechte bodytypes, zoals het H-silhouet, is een model waarbij de taille wordt genegeerd beter.  Tenzij je lang en gemiddeld tot slank bent. De stof kan wat stijver zijn.

Trenchcoat in meerdere kleuren

Trenchcoat met steekzakken

  • De stofsoort is dus ook belangrijk. Hoe ronder je lichaamsvorm, hoe soepeler de stof moet zijn. Lees voor uitleg Ronde en rechte lichaamsvormen
  • De kraag – hoe breder/wijder de kraag hoe breder de schouders en het bovenlichaam zullen lijken. De olijfgroene trenchcoat is met name geschikt voor de lange en slanke vrouw (het H-silhouet versus het I-silhouet), want de dubbele schouderpas (achter) én de brede kraag maken het bovenlichaam voor het oog voller. Ook de stof is steviger dan die van de oranje trenchcoat.

De trenchcoat is de ideale jas voor je basisgarderobe

Trenchcoat met schouderpas achter en brede revers

  • De rug– een verdubbelde schouderpas voegt volume toe op de rug. Perfect voor vrouwen met ronde billen als ze die ze minder op willen laten vallen. Maar minder geschikt voor je als je een brede rug hebt.

  • Epauletten – deze verbreden optisch je schouders, maar kunnen ze ook wat rechter maken. Ze zijn dus minder geschikt voor het V-silhouet.

De trenchcoat is de ideale jas voor in je basisgarderobe

De trenchcoats bovenaan dit bericht zijn hier te koop.

 *Dit bericht bevat affiliatelink