De kleurenwaaier en de Personal Color Card – wat is het verschil

De kleurenwaaier was er eerst. Pas daarna kwam de Personal Color Card. Wat is het verschil en hoe gebruik je ze op de goede manier.

De kleurenwaaier en de Personal Color Card - wat is het verschil

In het begin van mijn loopbaan als kleurenconsulent werkte ik met de paspoorten van First Impressions. Die bevatten stofstaaltjes en dat zag er leuk uit. Bij elke kleurstaaltje moest ik aangeven of het een perfecte kleur was en, als de kleur iets minder goed voor de klant was, hoe je hem dan het beste kon dragen. Voor mijn klanten was zo’n paspoort vaak onnodig ingewikkeld en daarnaast niet echt handig bij het winkelen. Hoe blij was ik dan ook dat de Personal Color Card (PCC) op de markt kwam. Want op de PCC zie je in een oogopslag wat de goede kleuren voor jouw kleurtype zijn. En er zijn maar liefst kleurkaarten voor 78 verschillende kleurtypes. Toch willen sommige klanten naast een PCC nog een kleurenwaaier ‘want ik vind de kleurvlakjes zo klein’. Wat het verschil en de overeenkomsten zijn tussen een kleurenwaaier en een PCC leg ik nu uit.

Op de PCC zie je kleuren waarin al jouw kleurkarakteristieken zijn verwerkt, zowel jouw dominante, als de tweede en derde kleurkarakteristiek vind je erin terug. De volgorde van die kleurkarakteristieken kan voor iedere vrouw/man anders zijn en zo ontstaan er dus 78 verschillende kleurtypes.

Hier zie je als voorbeeld een PCC met gedempt warme kleuren en een PCC met gedempt koele kleuren. De derde kleurkarakteristiek is voor beide kaarten medium. De diepte van de kleuren zit in het midden. Je hebt ook een gedempt warme lichte PCC (zie de andere foto in dit bericht) en een gedempt warme diepe versie. En dat geldt ook voor de gedempt koele kaart.

Zo gebruik je de Personal Color Card – Om te beoordelen of het kledingstuk of sjaal de goede kleur voor je heeft leg je de kleurenkaart in zijn geheel op het kledingstuk. Pak je er één kleurtje uit dan kun je de mist ingaan. Dat zie je bij het groen van het jasje. Op het eerste gezicht lijkt het alsof het groen in beide kaarten zit. Dan lijkt het misschien dezelfde kleur, maar dat is het niet.

Op de foto aan de linkerkant zie je dat de PCC geen enkele relatie heeft met de kleuren van de kleding. Hij ligt er bovenop. Dit in tegenstelling tot de kleuren van de PCC op de foto rechts. Kijk maar eens door je oogharen naar het plaatje. De PCC gaat helemaal op in de achtergrond. De kleuren van de PCC en de kleding vormen één geheel, behoren tot dezelfde kleurenfamilie.

Zo gemakkelijk gaat het dus om met een PCC de juiste kleur te vinden.  Uiteraard kun je wel inspiratie halen uit deze kleurenkaarten. Je ziet bijvoorbeeld dat koraal ontbreekt in de gedempt koele kaart. Ben je een neutrale zomer ( gedempt-koel kleurtype) dan kun je beter voor framboos gaan.

Door jouw Personal Color Card op de kleding te leggen zie je meteen of de kleuren van de outfit voor jou kloppen. De outfit is te warm (links), de outfit is wel warm maar te gedempt voor dit helder-warm kleurtype. En bij het derde voorbeeld zie je dat de kleuren van de outfit te licht zijn voor dit diep-warm kleurtype.

De kleurenwaaier en de Personal Color Card - wat is het verschil

Blouse // Broek //  Vest // Tas // Loafers

Een perfecte kleurencombinatie maken met de Personal Color Card. Door met een wit papiertje met een rond gat erin over de PCC te schuiven zie je welke kleurencombinaties er mogelijk zijn. Je kunt niet de mist in gaan, want alle kleuren passen immers bij elkaar. Ze hebben dezelfde kleurenkarakteristieken/kleurenkenmerken. In dit geval zijn de kleuren dus gedempt-warm en aan de lichte kant.

Deze kledingkast inspireert - combinaties maken met je kleurenkaart

Ook bij een kleurenwaaier kun je niet van één kleur uitgaan. In kledingcollecties zul je namelijk nooit exact dezelfde kleur tegenkomen. Het is net weer een andere kleur. Dat kan heel frustrerend zijn. Leg daarom ook meerdere kleuren van de kleurenwaaier op het kledingstuk en doe weer de truc van door je oogharen kijken. Dan pas zie je of het kledingstuk de goede kleur voor jou heeft.

Neem dus de hele kleurenwaaier mee als je gaat winkelen. En niet maar één kleurstaal. Ik zie dat namelijk wel eens. Dat de schroef/ring uit de kleurenwaaier wordt gehaald om de betreffende kleurstaal apart mee te kunnen nemen. Dat scheelt immers volume en gewicht in de handtas. En het kan ook vervelend zijn om die grote waaier steeds bij de kleding te moeten houden, als je onopvallend wilt kijken of de kleur wel matcht.

Voor alle duidelijkheid, ik verkoop geen kleurenwaaiers, want de Personal Color Card is voor mij het ultieme hulpmiddel. Hij is duidelijk, gemakkelijk mee te nemen (licht in gewicht) en niet onbelangrijk, aanzienlijk goedkoper dan een kleurenwaaier. Misschien ook goed om te weten, er zijn niet 78 verschillende kleurenwaaiers in de handel. Ze beperken zich vaak tot de 12 types van het 12seizoenensysteem.

De kleurenwaaier gedempt-warm (zie bovenaan dit bericht) koop je hier.

Meer lezen?

15 gedachten aan “De kleurenwaaier en de Personal Color Card – wat is het verschil”

 1. En als je het nou niet ziet, ook niet door de oogharen? Ik vind het linker jasje best passen in de pcc maar de sjaal niet. Andere sjaal erop en helemaal goed denk ik dan. Maar blijkbaar niet. Ik neem mijn pcc dan ook maar niet mee uit winkelen want sla de plank dus mis.

  1. Hey Jean, ik snap jouw probleem helemaal: zo ga ik ook wel eens de mist in. En al doende leert men: als jij het jasje mooi vindt en aantrekt zul je misschien zelf ‘aanvoelen’ of het jasje iets voor je doet (met een andere sjaal van jouw keuze) of niet. Of je laat even een foto maken van jezelf met dat jasje aan.
   Maar bovenal: als jij je er goed in voelt – ook al is het net niet helemaal jouw perfecte kleur – wat is dan het probleem?

 2. Bedankt voor de tips over de pcc kaart, ik heb met een kleuranalyse 2 pcc gekregen no. 57 Licht-warm en 43 Warm-licht en dat is erg verwarrend en nu ben ik gestopt met mijn haar te laten verven weet ik het helemaal niet meer.
  Wat is jouw advies een nieuwe kleuranalyse doen wanneer originele haarkleur bekend is?

  1. Je geverfde ‘rode’ haar heeft er wellicht voor gezorgd dat je de warm lichte kaart kreeg. En als dat warme nu verdwenen is kun je misschien beter overstappen naar de licht warme kleuren. Wil je het zeker weten investeer dan nog één keer in een kleurenanalyse als je je natuurlijke haarkleur hebt.

   1. Bedankt , zodra ik mijn natuurlijke haarkleur heb investeer ik in een nieuwe kleuranalyse.

 3. Als je een gedempt koel kleurtype bent, kun je dan een off-white witte blouse dragen op een spijkerbroek of is het beter te kiezen voor lichtblauw( of 1 van de andere lichte kleuren) wat in de bovenkant van je pcc zit?

  1. Een off white blouse draag je ergens onder, evenals de andere pasteltinten. In de zomer als je een kleurtje hebt kun pastels wel alleen dragen. Ik zou dan liever voor een pastel met een kleurtje gaan. Lees ook even dit bericht

 4. Ha Lida , wat een goed en leuk idee , wit papier met gaatje !!
  Fijn dat je altijd ons weer weet te verrassen met nieuwe hulpmiddelen, hoop dat je hier nog lang mee door gaat .
  Fijne zondag .
  Liefs Hetty

 5. Wat een goede blog weer Lida. Het is me nu duidelijk dat de colorcard moet opgaan in het kledingstuk. Dank je wel!

 6. Hoi Lida, wat een goed en helder artikel. Ik heb nog wel een vraagje: je zegt altijd dat je alle kleuren van je kaart bij elkaar kan dragen, maar wat als je een laag kleurcontrast hebt, dan kun je toch eigenlijk niet jouw groen en jouw rood samen dragen? Of wel? Bedankt!

 7. Hoi Lida, ik ben heel benieuwd of je op grond van je jarenlange ervaring ook kunt zeggen welke kleurtypes het meeste voorkomen? Zelf ben ik een koel type, als ik in de winkels kijk krijg ik de indruk in de minderheid te zijn, zoveel warme kleuren als er hangen. En bijna iedereen om mij heen draagt vooral goud, geen zilver. Klopt dat met jouw ervaring? Met een hartelijke groet, Marsja

  1. Leuke vraag, Marsja! In tijden van onrust hebben warme kleuren altijd de overhand in de mode en in de interieurs. Als de mode warme kleuren voorschrijft, zoals nu, zie je in de winkels bijna alleen maar warme kleuren. Dat is mijn verklaring voor dat je veel vrouwen in warme kleuren ziet. En daar horen ook gouden sieraden bij. Ik kan niet zeggen dat koele of warme types meer voorkomen. Ik zie wel meer gedempte dan heldere types. Heb ik zo je vraag beantwoord?

Reacties zijn gesloten.