De klassieke stijl is niet per definitie ouwelijk en saai

Een klassieke stijl heeft het imago van tuttig en veilig en dat is onterecht, want een klassieke stijlpersoonlijkheid kenmerkt zich door smaakvol en elegant.

De klassieke stijl is niet per definitie ouwelijk en saai

Als ik het heb over een klassieke stijl gaan sommige vrouwen rillen. Want bij klassiek denken ze al snel aan tuttig en ouwelijk. Heb jij dat ook, denk dan eens aan vrouwen als Michelle Obama, Angeline Jolie, Anne Hathaway, Megan Markle, Brigitte Macron en Charlene van Monaco.

De klassieke stijl ligt aan de basis van veel kledingstijlen. De minimalistische Elegante stijl en de Preppy stijl zijn variaties op deze klassieke stijl. En ook de Gamin stijl, de Natuurlijke stijl en de Dramatische stijl hebben elementen van de klassieke stijl in zich.

Dit kenmerkt een vrouw met een klassieke stijl. Je bent minder trendgevoelig dan andere stijlpersoonlijkheden en je garderobe bestaat voor een groot deel uit neutralen, zoals marineblauw, grijs, taupe en beige. Je hebt zowel een voorkeur voor stoffen met valling, als voor jasjes en jurken met een lichte taillering. Je houdt het liefst je outfit eenvoudig en tijdloos.  Je hebt de natuurlijke neiging om de kleur van je handtas in de kleur van je schoenen terug te laten komen.

Heldere, rechte lijnen overheersen in de klassieke stijl en dat maakt dat deze stijl met name goed staat bij vrouwen met een wat rechter bodytype, zoals het H-silhouet, het V-silhouet en de meer ectomorfe X. Lees ook mijn bericht De anatomie van een kledingstuk.

De valkuil voor de vrouw met een klassieke stijl – je hebt de neiging je wat ‘veilig’ te kleden en dat kan voorspelbaar en saai overkomen. Probeer uit je comfortzone te komen door die ballerina’s eens niet in donkerblauw te kopen, maar in een opvallende kleur. Voeg kleur toe aan je outfit en experimenteer met de kleuren uit je persoonlijk kleurenpalet.

Onderzoek welke andere stijlpersoonlijkheden je ook in je hebt. Heb je tevens iets creatiefs in je? Laat dat dan zien in een mooi vormgegeven sieraad of een tas die net wat ‘anders’ is. Of heb je de neiging tot wat meer dramatiek? Voeg een opvallende bril of stiletto’s toe aan je outfit. Of kies voor een blazer met prominent aanwezige schoudervullingen. Megan Markel (klassiek en dramatisch) kan je voorbeeld zijn. Andere voorbeelden: Kate Middleton (klassiek en preppy), Jennifer Aniston (klassiek en natuurlijk), Brigitte Macron (klassiek en elegant).

Kledingstukken die bij een klassieke stijl horen: 

Veel van deze ‘klassieke’ kledingstukken zitten ook in de ideale basisgarderobe. Welke stijlpersoonlijkheid je ook hebt, wil je er goed gekleed uitzien en een garderobe opbouwen waar je veel kanten mee uit kunt, dan zul je deze essentiele kledingstukken nodig hebben. Juist omdat je met deze kledingstukken zoveel kanten op kunt.

Een klassieke stijl heeft het imago van saai en netjes en dat is onterecht, want een klassieke stijl kenmerkt zich door smaakvol en elegantie.

 

14 gedachten aan “De klassieke stijl is niet per definitie ouwelijk en saai”

 1. Ja dat past helemaal in mijn straatje. Ook heel herkenbaar dat ik niet te ouwelijk of dominant over wil komen met deze stijl en het soms daarom met een bijzonder kleurtje verweef. Het is vind ik een lastige stijl als je nog jong bent en heel spontaan, want vaak wordt het dan als zakelijk, of kil en hard wat gepaard gaat met afstandelijkheid bestempeld zeker als de kleuren te donker zijn. Sneaker eronder doet ook wonderen. Maar de combinatie tussen een toegankelijk persoon die niet heel erg afstandelijk over wil komen maar wel van een klassieke stijl houdt is echt lastig

 2. Ook ik pas in dit plaatje. Heel lastig om mensen om je heen te krijgen omdat ze denken dat je arrogant en dominant bent alleen omdat je een leuk uiterlijk hebt en mooi gekleed gaat. Jammer deze vooroordelen.

  1. Ook voor jou, Saskia, kunnen de berichten over yin en yang op mijn blog je misschien verder helpen. Zie mijn antwoord hierboven.

 3. Dank Lida voor je heldere beschrijving van deze stijl. Ook het verschil met andere klassieke stijlen.
  Ik herken voor een deel wel wat Catharina schrijft. Toen ik nog werkte probeerde ik zoveel mogelijk kleuren te dragen, want een klassieke stijl werd naar mijn idee geassocieerd met zelf ook stijf en degelijk zijn en weinig flexibel. Nu ik een pensionado ben is mijn stijl klassieker geworden, maar mijn ‘eigen draai’ heb ik hier nog niet helemaal in gevonden. Ik kan jaloers zijn op de dames in de voorbeelden bovenaan het artikel. Wat heerlijk als je gewoon weet wat je wil dragen. Ik lijk vaak nog op 2 gedachten te hinken.
  Joke.

  1. Dat is niet zo gek, Joke, omdat je als je gepensioneerd bent je in de meeste gevallen wat meer casual kunt gaan kleden. Zonder dat het al te nonchalant wordt. Misschien ga ik daar nog eens een blogje aan wijden.

 4. Ha Lida ,weer een hele fijne blog , ik weet al veel maar het is heerlijk al die opfrissers en weer nieuwe voorbeelden enzo ! Dank je wel ❣❣

 5. Dank je Lida, dat is helder beschreven. Ik houd van klassiek/naturel maar dan niet in de standaardkleuren. Deze kleding de kleuren van mijn pallet vinden is vaak een uitdaging! Zelf kleding maken is dan soms een uitkomst.

  1. Altijd fijn als je in staat bent zelf je kleding te maken, Belinda!

 6. Ik vind Meghan Markle schitterend in zo ongeveer alle outfits…. vooral de effen stoffen, de soms grote kragen, de structuur van de kleding. Ik ben wel benieuwd wat haar kleurenschema nu is. Is dat helder – koel? Ik probeer de dramatische vorm te vinden in gedempte koele kleuren, maar vind het best lastig om ‘consequent’ te blijven. Ik heb het idee dat het vooral in heldere kleuren gemakkelijker is…. is er op jouw Pinterest account een bord te vinden waar ik verder mee kom? Of wat zou een alternatief kunnen zijn: gedempt soft summer? Valkuil: dat wat ik mooi vind, is niet per se wat me mooi staat…..
  dank voor al je heerlijke blogs elke zondag.

  1. Wat Megan voor kleurtype is durf ik nog niet te zeggen. maar dat helder er een van is ben ik met je eens. Die draagt ze ook graag. Megan zoekt het dramatische veelal in de vorm en in de combinatie van de kleding. De blouse die ze op de foto draagt is wel klassiek, maar de opvallend brede streep maakt de blouse dramatisch.

 7. Ik hou van de klassieke stijl. Ik ben door jou getypeerd als een H body type.
  De trenchcoats zijn meestal met een ceintuur en dat staat mij niet. Heb je een suggestie voor een model trenchcoat die klassiek is en past bij met H bodytype?

  Mvg,
  Ank

Reacties zijn gesloten.