Preppy – een klassieke sportieve kledingstijl

De preppy look is meer dan een kledingstijl, het is een levenswijze. Het woord ‘preppy’ hebben we te danken aan Erich Segal, die het voor het eerst gebruikte in zijn bestseller Love Story (1970). De roman is vertaald in 33 talen, waarbij alleen het woord ‘preppy’ onvertaalbaar bleek.

Preppy - een klassieke sportieve kledingstijl

Saskia mailt: Dankzij jouw stijladvies mag ik mijzelf een natuurlijk type noemen. Via de door jou genoemde kledingmerken ontdekte ik Mc Gregor en ik vind het een geweldig mooi merk met aangename mooie stoffen (maar best aan de prijs). Via hun site kwam ik op de Preppy stijl. En dat spreekt mij ook aan! Alleen ik ben geen collegemeisje meer, maar al 46 jaar !! Heb je tips om deze look passend te dragen bij mijn leeftijd? Wat moet ik echt niet doen- behalve de korte rokjes laten liggen natuurlijk !! En wat wel?

Preppy is de afkorting van preparatory en verwijst naar de Amerikaanse preparatory schools waarnaar de rijke hogere klasse van de Amerikaanse oostkust haar kinderen stuurde als voorbereiding op de universiteit. Preppy verwijst dus naar een sociale groep: rijk, brengt haar weekenden door in de countryclub, doet aan zeilen en polo, heeft een golden retriever en werkt vaak in de financiële wereld. Ze hebben een eigen taalgebruik, accent, etiquette én een aparte kledingstijl. De stijl ontstond in de jaren ’50, maar werd pas eind jaren ’70 begin jaren ’80 bij de grote massa populair.

Wat kenmerkt deze stijl?

 • mixt casual en sportieve elementen met geklede stukken
 • is een comfortabele, ietwat ‘kakkerige’ stijl
 • de stoffen zijn natuurlijk, katoen voor de zomer, tweed voor de winter.
 • ruitjes en fijne streepjes zijn populair
 • voorkeur voor pasteltinten en heldere kleuren (ook als je een man bent)
 • voorkeur voor rood-wit-blauw kleurencombinaties (de maritieme kleuren)
 • chino’s, bermuda’s en effen donkere jeans
 • poloshirtjes en hemdjes
 • witte en geruite blouses
 • trenchcoats en blazers
 • plooirokjes, rechte rokjes en simpele hemdjurkjes
 • kabeltruien en truien/twinsets van lamswol en cashmere
 • bootschoenen en (penny)loafers
 • kniehoge rijlaarzen
 • een frisse natuurlijke make-up
 • losse haarstijl met een haarband of haarspeld vastgezet.

Preppy kledingmerken: Tommy Hilfiger, Gant, McGregor, River Woods en het goedkopere Lindex.com

Je kunt op elke leeftijd deze klassiek-natuurlijke stijl dragen, Saskia, want er is zoveel meer keus dan alleen de modellen voor collegemeisjes. Een eenvoudig V-hals jurkje (etui-jurk) is ‘leeftijdsloos’ is. Het voordeel van deze preppy stijl is namelijk dat het niet zo trendgevoelig is. Je doet dus heel lang met je kleding en daarbij komt dat de kwaliteit vaak heel goed is (en daar hangt een prijskaartje aan). Saai en voorspelbaar hoeft het niet te worden, er zijn genoeg mogelijkheden om op elke leeftijd deze stijl zo te mixen dat het jouw stijl wordt. Heb ik je vraag zo beantwoord?

Preppy - een klassieke sportieve kledingstijl

Voorbeelden: Michelle Obama en Kate Middleton in hun vrije tijd. Gwyneth Palltrow was model voor Lindex.

3 gedachten aan “Preppy – een klassieke sportieve kledingstijl”

 1. Hoi Lida,
  Als ik de beschrijving lees, dan moet Massimo Dutti ook in de categorie Preppy vallen, klopt dat? Ik koop daar graag, goede kwaliteit prijs verhouding.
  Simone

 2. Leuke vraag, Simone! Je kunt zeker preppy kledingstukken vinden bij Massimo Dutti. De doorgestikte gewatteerde jasjes bijvoorbeeld, die nu zo in de mode zijn. Ik heb mij beperkt tot de klassieke ‘preppy’ merken. Als je de stijlkenmerken weet kun je ook bij andere merken leuke items vinden. Groeten, Lida.

  1. Ha Lida,
   Dank je voor je antwoord; ik kan er zeker wat mee! De website van Mc Gregor vind ik het meest verfrissend en ook een beetje stoer; River Woods doet meer met gouden knopen en glim en daar hou ik niet zo van. Maar dat zijn details; de basis is hetzelfde. Er zijn inderdaad genoeg mogelijkheden om te combineren.
   groeten,

Reacties zijn gesloten.