Het jaar 2022 loopt ten einde

Het jaar 2022 is bijna voorbij en hadden we nog de hoop dat alles weer ‘normaal’ zou worden na twee jaren met lockdowns, nu kunnen we vaststellen dat we in een wereld leven waarin niets meer vanzelfsprekend is. ‘Vrede op aarde en in de mensen een welbehagen’ is ver weg. Maar er zijn ook lichtpuntjes waar ik mij aan vasthoud. Door de hoge energieprijzen gaan we bewuster om met dat wat altijd ruim voorhanden was, zoals gas en grondstoffen. Deze week hebben we met zijn allen maar liefst 20% minder gas verbruikt. Maar ook door de hoge prijzen voor kleding bedenken we ons eerder of we het wel echt nodig hebben. Tweedehands kledingzaken verrijzen als de spreekwoordelijke paddestoelen. En we laten (of doen het zelf) vaker onze kleding repareren. Dit alles is beter voor ons milieu. Al ben ik mij er terdege van bewust dat eenderde van onze bevolking dit uit bittere noodzaak doet.

Ik ga er een paar weken tussenuit. Er liggen boeken op mij te wachten (net jarig geweest). Het Zoutpad van Raynor Winn en Aleksandra van Lisa Weeda.

Twee boeken die ik dit jaar heb gelezen en van harte aanbeveel zijn:

Onder buren van Juli Zeh en Het leven speelt met mij van David Grossman. Deze boeken brengen mij wat Erna Mulder* zo mooi verwoordt: ‘We zijn elkaar uit het oog aan het verliezen. Iedereen in zijn eigen bubbel. En fictie lezen geeft je bij uitstek de mogelijkheid om je in te leven in de wereld van anderen en je in een ander te verplaatsen. Onze samenleving heeft dat heel hard nodig‘.

Ik eindig met jullie te bedanken voor het vertrouwen dat jullie mij ook dit jaar weer hebben gegeven en voor alle leuke en lieve reacties. Dit maakt dat ik met zoveel plezier mijn werk blijf doen. Tot zondag 8 januari, dan ben ik terug met een nieuw bericht. Voor nu mooie feestdagen en een goed en liefdevol 2023.

Lida

*Erna Mulder (schoolleider en docent Nederlands) doet op dit moment mee aan het tv-programma Twee voor Twaalf (NPO 2)

30 gedachten aan “Het jaar 2022 loopt ten einde”

 1. Ha ik lees momenteel Landlijnen van Raynor Winn (zo mooi), veel leesplezier!
  En hele fijne kerstdagen en een goed 2023 toegewenst Lida!

 2. Fijne Feestdagen en een heel goed en gezond 2023!
  Veel leesplezier nu en in het volgende jaar!

 3. Veel dank voor alle lezenswaardige blogs van dit jaar. Fijne feestdagen en de beste wensen voor 2023!

 4. Fijne dagen en geniet van je boeken!
  Dank voor al je inspanningen dit jaar weer

 5. Bedankt Lida voor de fijne leesmomenten die je mij geeft op zondagochtend. Aan iedereen die dit leest: Gezellige feestdagen en heel veel geluksmomentjes gewenst in het nieuwe jaar! 🎄🎅🏼🙏🏻

  Groetjes Josée

  1. Ik lees dit en wens Lyda en alle volgers een mooi en gelukkig nieuw jaar en geniet ook erg op zondag van haar tips….hartelijk dank daarvoor….veel groetjes!

 6. Ik lees je blog elke week met heel veel plezier. Bedankt daarvoor Lida!
  Hele fijne feestdagen gewenst met veel leesplezier en alle goeds voor 2023! 🌟
  Groet, Angelique
  PS Je stijltips zijn altijd fijn, maar ook bedankt voor je boekentips 🙂

 7. Oh , ik ben net aan Het Zoutpad begonnen en ik kan het nu al van harte aanbevelen. Volgens mij is er ook al een volgend boek.
  Dank voor al je adviezen en tips en tricks, zo fijn hoe je alles uitlegt.
  Heel gezellige Kerstdagen en een mooi en gezond 2023 🎄🌲

 8. Dank je wel voor al je mooie en fijne kleurrijke tips en trucjes! Graag tot volgend jaar. Groeten Hannie Helmons

 9. Heel hartelijk bedankt voor weer een jaar met fijne blogs, ik lees ze altijd met plezier en steek er veel van op. Hele fijne feestdagen gewenst en een gezond en gelukkig 2023!

  1. Dank voor weer een jaar met veel info en tips. Heel fijne kerstdagen en een gezond en voorspoedig 2023 gewenst. Bovendien: veel leesplezier.

 10. Lieve Lida,

  Bedankt voor de inspirerende en praktische bots het afgelopen jaar!
  Niets is meer hetzelfde, misschien waardeer ik je berichten daarom des te meer…
  Ik wens jou en de jouwen gezellige dagen en voor het nieuwe jaar alle goeds in goede gezondheid.

  Lieve groet, Maud

 11. Dankjewel voor weer een jaar van fijne en leerzame blogs op de zondagmorgen. Ik heb de boeken zojuist bij de bieb gereserveerd; bedankt voor de tip.
  Fijne feestdagen gewenst en alle moois en goeds voor het nieuwe jaar!

 12. Rust lekker uit Lida, met boeken en gezelligheid binnen en ook lekker naar buiten.
  Bedankt voor weer een jaar blogs. Ik geniet ervan: je bent een kanjer!

 13. Het Zoutpad is een mooi boek, zeker als je de route een beetje kent.
  Ik wens je mooie kerstdagen en een super 2023 toe!

 14. Dag Lida, ruim 5 jaar geleden kwam ik naar Meppel voor een kleur- en stijladvies. Sinds die tijd lees ik je blogs iedere zondag! Dank daarvoor!
  Ik ben aangenaam verrast dat je mij in je laatste blog van 2022 citeert. Ik wens je prettige feestdagen met ieder die je lief is. En natuurlijk veel leesplezier!
  Lieve groet, Erna

  1. Ik herkende je niet meteen (grijzer geworden?), maar bij het noemen van schoolleider en docent Nederlands ging bij mij het lampje branden. En jouw introductiepraatje bleef hangen. Zo waar! Hartelijke groet, Lida

 15. Hele fijne feestdagen, Lida! Bedankt voor alle tips en trucs in je blogs. Tot in 2023!

 16. Dank je wel voor al je informatie!
  Voor jou en de jouwen en alle andere lezers ook alle goeds en geniet van de komende tijd!

 17. Dankjewel voor iedere zondag mooie style tips en adviezen.
  Hele fijne feestdagen.
  Ik lees nu de porseleinboom.

 18. Ook dit jaar heb je me weer blij gemaakt met je nieuwsbrieven! Het was een waar genoegen. Dank daarvoor!
  Je leesadviezen neem ik ook mee. Fijne vakantie voor jou en al die andere lezers!

 19. Hartelijk dank voor je positieve woorden. Jouw blogs worden elke zondag met veel plezier gelezen. En zeer welkom de tips voor de boeken!
  Fijne feestdagen en een gezond 2023!

 20. Dag Lida,
  Heel hartelijk dank voor je zondagse mail, zeer de moeite waard.
  Fijne Feestdagen en heerlijke vakantie gewenst.

 21. Beste Lida,
  Hartelijk dank voor de vele tips in 2022. Ik ben blij dat je in 2023 hiermee verder gaat.
  Voor nu een heel fijn kerstfeest, een goede jaarwisseling en veel leesplezier!
  Sylvia

 22. Namens mij en mijn man fijne feestdagen gewenst en een stijlvol en gelukkig 2023! Zoals je al weet heb je ook mijn man blij gemaakt met zijn kleuradvies. Wat heerlijk dat je ons allemaal zo mooi laat voelen.

 23. Bedankt voor de oh zo’n leuke artikkelen over stijl en kleur en zelfs ietsje meer. Ik wens je alles wat je wensen kan ,maar vooral een goede gezondheid . En voor de lezers dat we nog lang van jouw interresante artikkelen mogen genieten.

Reacties zijn gesloten.