De perfecte bril voor je gezichtsvorm en huidkleur

Nu je een beter idee hebt gekregen van je gezichtsvorm kun je ook gerichter gaan zoeken naar de perfecte bril voor je gezichtsvorm. Je hoeft dan niet alleen maar af te gaan op wat de opticien jou adviseert.

De perfecte bril voor je gezichtsvorm en huidkleur

Als je het nog niet hebt gedaan, analyseer dan eerst je gezichtsvorm. Daarna weet je wat het breedste en smalste punt van je gezicht is en op welk punt van je gezicht je de nadruk kunt leggen met een brilmontuur. Hier kun je jouw gezichtsvorm ontdekken.

Bij een bril is het belangrijk dat:

 • hij de juiste proporties heeft: past het formaat van de glazen bij het formaat van je gezicht en je gezichtstrekken.
 • hij je gezicht in balans brengt of houdt: een zware kaak bijvoorbeeld wordt voor het oog minder zwaar door een brilmontuur met een opvallende bovenrand.
 • de vorm het tegenovergestelde is van je gezichtsvorm. Een voorbeeld: bij een rond gezicht een rechthoekig model om de volheid van het gezicht te verminderen.
 • je ogen in het midden zitten
 • je ogen subtiel worden gelift
 • de vorm van je wenkbrauw wordt gevolgd. Zo voorkom je in het algemeen dat het montuur te groot voor je gezicht is. Bij een zonnebril is dit minder van belang!
 • de kleur past bij je huid-, haar- en oogkleur
 • hij je persoonlijke stijl ondersteunt.

Je kunt brilmonturen indelen naar:

De perfecte bril voor je gezichtsvorm en huidkleur

De perfecte bril voor je gezichtsvorm:

 • je een rond gezicht kies dan brilmonturen met rechthoekig glazen. Dit zorgt ervoor dat je gezicht wat langer lijkt. Ook monturen waarbij de uiteinden iets omhoog lopen staan je goed. De poten van je bril zitten bij voorkeur bovenaan of in het midden van het montuur. Een rond montuur bij een rond gezicht is niet aan te raden. Kijk eens naar een Wayfarer model.
 • Heb je een vierkant of rechthoekig gezicht dan zorgt een bril met afgeronde glazen ervoor dat je wat meer zachte lijnen in je gezicht krijgt. Brillen met ronde of ovale glazen, maar ook vlindermodellen doen het goed. De poten van de bril kunnen het best aan de bovenkant zitten. Vermijd monturen met een zware onderrand en vierkante of andere hoekige vormen. Kijk eens naar een vlindermontuur of een aviator.
 • Een diamantvormig gezicht is gebaat bij een montuur dat het voorhoofd wat breder laat lijken. Brillen met ovale of hoekige glazen, zolang het maar een langwerpig model heeft, staan goed.
 • Voor het hartvormig gezicht moet de bril balans brengen tussen het in verhouding brede voorhoofd en de smalle kin. Modellen die goed staan zijn vierkante of aviator modellen. Brillen waarbij de nadruk ligt op de onderkant van de bril en transparante monturen of brillen zonder rand doen het ook goed. Evenals metalen brillen. Vermijd monturen die aan de bovenkant uitlopen, zoals de vlinderbril.
 • Bij het lange gezicht moet een bril de lengte doorbreken en brillen mogen om die reden wat groter zijn. Een wat dikker montuur helpt daarbij, maar ook een bril waarbij de nadruk op de bovenkant ligt. Kies voor een Wayfarer, aviator of een rechthoekig model. Vermijd te kleine of te smalle brillen en brillen zonder rand.
 • Het triangelvormige gezicht doet er goed aan te kiezen voor een montuur met de nadruk op de bovenkant. Monturen die aan de bovenkant donkerder van kleur zijn dan aan de onderkant of zelfs geen rand aan de onderkant hebben zijn geschikt. Het spreekt voor zich monturen te vermijden die breed of zwaar aan de onderkant zijn.
 • Het ovale gezicht kan bijna ieder montuur dragen. Kies niet voor een te groot montuur, maar zorg ervoor dat het montuur iets breder is om je hoofd wat minder lang te laten lijken. Kijk eens naar een aviator of het Wayfarer model.

Je huidkleur is bepalend voor de kleur van het montuur en de glazen. Dit laatste geldt alleen voor een zonnebril. Bij de lichte huid van het licht-gedempte type staat een montuur in een lichte kleur mooi. Heb je een lichte huid, maar is ‘helder’ één van je kleurkarakteristieken, dan kan juist een opvallende kleur – zoals rood of blauw – heel goed staan. Bij een donkere huid zullen metalen monturen mooi uitkomen.

Pas op: wanneer je kiest voor zwaardere kleuren, zoals zwart en donkerblauw, krijg je een hardere uitstraling.

Je haarkleur speelt ook mee: bij grijs haar bijvoorbeeld kan een ‘kleurtje’ zoals roze, blauw of paars heel leuk staan. Kijk voor de juiste tint op je Personal Color Card. 

De perfecte bril voor je gezichtsvorm en huidkleur

Lees ook:

Voor inspiratie kun je een kijkje nemen op mijn Pinterestbord Gezichtsvormen 

BewarenBewaren

BewarenBewaren